Meridianen kloppen

10 februari 2019

Wat zijn meridianen?

Een meridiaan is als een rivier van energie die de organen en het lichaam van energie voorzien. Ze liggen in het bindweefsel onder de huid. De collageen en elastine cellen trekken water aan, dat is weer belangrijk voor de stroming van energie. Meridianen kun je van buitenaf stimuleren en van binnen uit.

Waarom meridianen kloppen?

Door het doen van de asana’s tijdens een yogales “klop” je de meridianen als het ware van binnen uit . Door alle stretching die voelbaar is tijdens de asana’s, wordt het bindweefsel gerekt en gestrekt en worden de hierin liggende meridianen of nadi’s geactiveerd.

Bij het doen van de meridianen klop, klop je het lichaam in de ochtend stevig wakker, de buitenkant wordt geklopt. Doe de hele oefening met gevoel. Niet te hard en ook niet te zacht. De ene dag is de andere niet, dus stem je iedere dag weer opnieuw af op jezelf.

De kloprondes en richtingen

Voorkant

Je begint met het lichte trommelen op de borstkas, waarbij je een geluid kan maken. Het geluid en het kloppen, zorgt voor het los trillen van afvalstoffen uit de longen. Hierbij mag je jezelf op de borst kloppen.

Met een vuist of de vlakke hand ga je naar de linkerkant van de borstkas en volg je al kloppend de binnenkant van de arm naar de binnenkant van de hand. Aan de andere achterkant van de arm ga je van de hand, richting de elleboog, naar de achterkant van de schouder en de nek. 3x

Via het trommelen op de borstkas, ga je naar de andere arm, binnenkant al trommelend naar de hand over de hand aan de achterkant weer omhoog, schouder en nek. 3x

Via de borstkas naar de bovenbuik. Dan naar links, linker zijkant van de buik al trommelend richting het linker heupbeen, dan van het linker heupbeen over de onderbuik naar de rechter heupbeen en daar van de onderbuik richting bovenbuik. Horizontaal al kloppend over de buik van rechts naar links, dan weer naar beneden enz. 3x

Benen

Breng rechter hand naar de rechter lies en linker hand in de linker lies. Klop hier even en dan over de voorkant van het been al kloppend naar de knie via de scheen naar de voet en 2de teen. Dan vanaf de binnenkant van de voeten al kloppend omhoog, naar de knieën, naar de binnenkanten van de bovenbenen en via de liezen naar de billen.

Vanaf de billen gaat de kloppende beweging aan de achterkant van de benen richting de knieholtes (die je ontziet), via de kuiten naar de buitenkant voeten en de kleine teen. Dan weer omhoog aan de buitenkant van de benen al kloppend tot en met de heupen. Dan weer naar de voorkant van de benen. Doe het rondje benen ook 3x.

Achterkant

Maak dan vuisten die je in de rug legt, net onder de ribben en draai hier zachtjes een aantal rondjes de ene kant uit, daarna de andere kant uit. Dit zorgt voor het stimuleren van de nierenergie.

Omhels jezelf daarna met 1 hand op de schouder en de andere hand onder de schouder op de ribbenkast en klop jezelf met vlakke handen. Wissel dan de omhelzing van de armen en klop ook deze schouder en zijkant van de ribbenkast.

Gezicht en hoofd

Tokkel met je vingers over het voorhoofd, de wangen, langs de oogkassen, de neus, de mond, lippen en kin. Zet dan de vingers bij de kaakspier voor de oren, open de mond een beetje zodat je weet of je goed zit en masseer deze spier even. Pak dan de oren en de oor randen en masseer ze wat.

Als laatste zet je de vingers aan de haargrens en masseer je de hoofdhuid van voor naar achteren, masseer daar even de nek en kom weer naar voren. Zet de vingers aan de haargrens in de buurt van de oren en wrijf hier ook van voor naar achteren.

Voel dan goed na hoe het lichaam tintelt en sprankelt. Als je wilt kun je jezelf ook nog een zachte voetmassage geven.

Filmpje

Voor een filmpje over de loop richting van de meridianen klik hier.