Ego heeft haast, Ziel weet dat ze alle tijd heeft en kan ontspannen. (Bert van Rijnberk)
Onthaasten. Tijdens een yogales, de mindfulnes training, een wandeling…..onthaasten. We zijn allemaal de hele dag onderweg en staan tijdens een yogales even stil, we onthaasten op momenten in de week. We hebben yoga nodig, anders worden we overspannen, of we voelen ons minder lekker. We hebben ook de natuur nodig zodat we ons weer kunnen opladen. Sport, beweging, een knuffel, stilte en yoga allemaal manieren om te onthaasten.
Check, check, dubbel check
In de yogastudio zijn er mensen die even een lesje pakken en die na de les gehaast weer naar buiten rennen. Zo dat zit erop! De telefoon wordt gecheckt, voor en na de les, berichtjes beantwoord; de rust lijkt alweer ver te zoeken. Puf puf, hijg, hijg! Soms lijkt het alsof yoga ook aan het lijstje “things to do” is toegevoegd. Als het uitkomt, even tussendoor, het moet wel. Anderen komen heel bewust binnen, geen telefoon, alleen de huissleutel, yogamat en kleding. Rust uitstralend. Zich verheugend op nog meer stilte en ruimte in hun lichaam en geest, voor, tijdens en na de les. Bewust met regelmaat. In die regelmaat voelen ze zich fijn, het geeft helderheid, structuur. De groepen zijn constant, er ontstaan vriendschappen, zachte energie, verbindende energie. Er blijft wel ruimte om flexibel te zijn als een keer een andere dag beter uitkomt.
Neem het leven niet te serieus
Zoveel mensen zoveel smaken ook. Mensen moeten doen wat bij hun past. De yoga les dient als reminder, “leerschool”, je kan het meenemen naar je thuissituatie of je werkplek, die rust. Je her-inneren; “oh ja…adem in, adem uit en glimlach” Even rekken en strekken achter je bureau of je lekker even uitschudden. Ogen zacht, kaak zacht, stiekem even de tong uitsteken en een flinke gaap. Weg spanning. Lachen om de baas, lachen om jezelf, neem het leven niet te serieus. Wanneer je voor de regelmaat kiest en je iedere week 1 of 2x per week een les volgt, integreer je als vanzelf een meer yogische levensstijl. Het zou zomaar kunnen dat er tijdens een lastige situatie in je dag, je ineens te binnen schiet wat je kan doen, jezelf behoedend voor onrust. Het moment van stil zijn en ademruimte creëren ook als er een hobbel op de weg is.
Levensfase
Wat voor type ben jij? Het meer gehaaste type, die nog een lesje pakt, omdat je anders je dosis, dopamine en endorfine niet gehad hebt deze week, of de rustige die tijd neemt voor een les en het liefst ook geregeld gaat? Zit je gewoon in zo een fase in je leven dat het even niet anders kan dan gehaast. Dat het is zoals het is, dat je wel naar de yogales moet haasten en er weer vandaan moet haasten om je kids op te halen en de boodschappen te doen? Is yoga je anker, omdat je zonder niet “denkt” te kunnen en geeft het je zoveel input dat je opgeladen weer naar huis gaat of naar je werk?
Is het goed zo?
Stel jezelf eens de vragen: Zou je meer rust willen in je leven? Hoe zou je die dan kunnen inbouwen? Als je het anders zou willen in je leven, kun je dit dan organiseren? Of is het goed zo? Een andere vraag zou ook kunnen zijn; Als ik niet doe, het laat gebeuren, wat gebeurt er dan? Misschien even stilstaand bij deze vraag, een moment kiezen om niet te doen, te zitten en hierin te voelen. Kun je dan ook de volgende yogales je telefoon thuis laten, denk je 😉?
Niet doen, maar Zijn.
Onthaasten is voor mij, tijd en ruimte creëren om te gedijen. Om te Zijn, geen telefoon, internet of wat dan ook. Gewoon even wat extra tijd voor een kopje thee, even met jezelf zijn. Stil, rustig, je adem volgend. Niet doen, maar zijn. Bewust Zijn. Iedere dag een moment, of een paar momenten. Bewust en stil. Het is zoveel beter ook voor je lichaam, niet alleen voor je geest, maar ook voor je lichaam.
Daarover volgende keer meer. De impact van rust op je gestel.